1 April 2019

  • Geplaatst op
  • Door wijk
  • 0
 1 April 2019

We gaan weer een leuk actie voeren voor 1 April maar waar komt 1 April eigenlijk vandaan of hoe is dit eigenlijk tot stand gekomen, hieronder lees je wat er zoal te vinden is op internet over deze dag, onderaan vind je een promotie maar je moet hem proberen anders geloof je dat het een 1 April grap is.

Uit sommige bronnen blijkt dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden, kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

Deze verklaring is echter onwaarschijnlijk: de 1 aprilgrap wordt namelijk al eerder vermeld in een Franse bron uit 1508, dus ruim voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandstalige bron dateert uit ca. 1560 te Brugge, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden, doorziet. De geschiedenis gaat dus ten minste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een oudere oorsprong.

De 1 aprilgrap is volgens een andere theorie ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: het feest van de zotten. La fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5e tot de 16e eeuw erg populair. Het werd gevierd omstreeks 1 januari door het kiezen van een valse paus of bisschop en ging gepaard met allerlei rituelen en festiviteiten waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd. Aan de basis hiervan lagen dan weer naar alle waarschijnlijkheid vroegere heidense saturnalia.

Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien met de Germaanse mythologie en met de Bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.

 

DEZE ACTIE HEBBEN WE VOOR DE DAMES EN EENTJE VOOR DE HEREN

 

DAMES

Koop voor €60 op 1 April en krijg met de kortingscode 1APRIL een toestel gratis voor onze dames

Een Mini Stijltang Van Comair
https://www.haarboetiek.be/nl/hair-stijltang-mini-straighten-go-roze.html?id=176783249

of een
krultang van comair
https://www.haarboetiek.be/nl/twist-swiver-styler-25-mm.html?id=176784023

Aan jouw de keuze

 

HEREN

en voor de heren namelijk bij aankoop 3 Rick Ross producten betaald u er maar 2, dus een extra korting van €24,95. en je mag mixen, kijk snel op volgende pagina

https://www.haarboetiek.be/nl/merken/rick-ross/

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »